وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ (Surah al-Ma’idah: 2)

Maksudnya: “Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan.”

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia dalam Muzakarah kali ke-49 pada 19 Sempter 2000 telah membincangkan dan memutuskan isu wang hibah takaful adalaH BUKAN HARTA PUSAKA. (rujukan)

Akaun harapan keluarga adalah satu akaun yang PASTI. Berapapun nilai yang kita sediakan dalam akaun ini, ianya 100% akan sampai kepada insan tersayang. Insya Allah.

Terdapat 3 jenis akaun seperti yang tertera dalam info grafik di atas yang mana ianya mengikut keperluan dan keutamaan masing-masing. Setiap orang akan berbeza keutamaan keperluannya. 

FUNGSI AKAUN HARAPAN KELUARGA HIBAH TAKAFUL :

  1. Memberi wang segera untuk KELANGSUNGAN HIDUP keluarga. Apabila berlaku kematian atau cacat kekal, akaun ini akan dikeluarkan dan akan diberi kepada PENAMA dalam masa 14 hari selepas laporan perubatan diperolehi dan borang telah dilengkapkan.
  2. Boleh digunakan untuk menyelesaikan hutang arwah dan juga kes perebutan PUSAKA.
  3. Boleh dijadikan Backup simpanan sedia ada kerana simpanan di akaun bank akan DIBEKUKAN apabila berlaku meninggal pada pemilik akaun.

CIRI - CIRI AKAUN HARAPAN KELUARGA ADALAH :

BUKAN HARTA PUSAKA

MUDAH CAIR

TIDAK BOLEH DIPERTIKAI

KOMPREHENSIF / MEMENUHI KEPERLUAN

PENAMA ADALAH PEMILIK / PEWARIS MUTLAK

Sebarang Pertanyaan, Hubungi :